loader image

e-CMR Duitsland

export duitsland

e-CMR in Duitsland

Op 17 september 2021 heeft het Duitse parlement het e-CMR protocol geratificeerd. Dat betekent dat er nu ook in Duitsland met e-CMR gewerkt kan worden. Aangezien Duitsland bijna de helft van alle grensoverschrijdende transporten voor haar rekening neemt, zorgt dit voor grote versnelling van de adoptie en toepassing van e-CMR. In dit artikel delen we meer details, inclusief de laatste status voor ratificaties. e-CMR kan nu worden toegepast in 31 landen.

Kan ik nu meteen e-CMR toepassen?

Op vrijdag 17 september werd het wetsontwerp  goedgekeurd door de Duitse Bondsraad. De officiële goedkeuring en implementatie in de Duitse Bondsdag laat nog even op zich wachten. Dit is een formaliteit. Vanwege de aanstaande Bondsdagverkiezingen op zondag 26 september kan deze officiële bekrachtiging wat vertraging oplopen. Dat neemt niet weg dat het Bondsdagbesluit de weg vrijmaakt voor het officiële gebruik van de digitale vrachtbrief in Duitsland.

Grondige voorbereiding en uitwerking

Het Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschutz heeft de e-CMR wetgeving voorbereid voordat deze werd ingediend bij de Bondsdag (het Duitse parlement). Op basis van het e-CMR protocol is een grondige analyse gemaakt van de wetartikelen en de interpretatie hiervan voor toepassing door bedrijven. Hierin vind je bijvoorbeeld aanwijzingen voor de toepassing van een beveiligde handtekening.
Deze wetgeving is voor indiening afgestemd met de deelstaten en werkgeversorganisaties. Hierdoor is er breed draagvlak en is het e-CMR protocol landelijk toepasbaar.

Laatste status wet- en regelgeving e-CMR

Hieronder vindt u een kaart met de laatste status voor e-CMR-ratificaties. Het e-CMR-protocol is door 30 landen wereldwijd geratificeerd en kan in bijna heel Europa en omliggende landen worden toegepast.

Bron: verdragen UN

Digitale vrachtbrief