loader image

e-CMR Academy

eCMR Academy

De e-CMR Academy is speciaal ontworpen om digitale goederenuitgifte via e-CMR stapsgewijs op te zetten. Dit programma is erop gericht om een nieuwe manier van werken te introduceren bij middelgrote en grote verladers en transporteurs. Deze nieuwe werkwijze biedt vele voordelen:

  • Efficiënter uitgifteproces. Door te digitaliseren bespaar je al gauw  90% ten opzichte van het huidige papieren proces.
  • Beveiligde data uitgifte. Door met e-CMR te werken beveilig je eenvoudig de data van jouw organisatie.
  • Supply chain visibility. Met de statusmeldingen onderweg heb je meteen inzichtelijk waar de goederen zich in de keten bevinden.
  • Veilige werkprocessen voor jouw medewerkers. Magazijnmedewerkers en chauffeurs houden afstand door in de goederenoverdracht te werken met nieuwe tekenprocessen.

Wanneer je start met de projectdefinitie, dan gaat de implementatie lopen en vervang je stap voor stap het papierwerk met de digitale flow.

In het strategiegesprek maken we kennis en inventariseren we hoe de goederenuitgifte en afhandeling van zendingen nu verloopt. Op basis van deze eerste analyse defniëren we de digitalisering ambitie. Ook plannen we meteen een vervolgafspraak in met het projectteam om te starten met de projectdefinitie. We volgen daarin het implementatiemodel zoals hieronder weergegeven.

Implementatie digitale vrachtbrief

Projectdefinitie

De projectdefinitie is de eerste activiteit. Samen met de projectorganisatie van de klant wordt het e-CMR proces gedefinieerd. Daarin worden de eerste stromen voor toepassing aangewezen en de tekenprocessen gedefinieerd. Ook wordt de data export gedefinieerd en een planning opgesteld.

Vervolgens meldt Collect + Go jouw bedrijf aan bij de instanties. Dit is nodig ten behoeve van de digitale inspecties. Dit zorgt ervoor dat chauffeurs straks niet meer langs de weg gezet hoeven te worden bij controles. Je bent hiermee ook meteen klaar voor e-FTI wetgeving.

Instructie

Wanneer de data klaar staat voor magazijnmedewerkers en chauffeurs dan start de Train-the-Trainer sessie. Tijdens een online Teams sessie worden kerngebruikers getraind om met e-CMR te werken. Daarbij krijgen ze:

  • Uitleg over e-CMR en de veranderingen in het proces
  • Uitleg over de werking en toepassing van het e-CMR proces binnen de Collect + Go portal. Daarin aandacht voor het beheer van organisaties, gebruikers en rollen en de toepassing van beveiligde tekenprocessen.
  • e-CMR’s afhandelen binnen de app of via boordcomputer, de ‘happy flow’
  • Training over hoe om te gaan met uitzonderingen en afwijkingen

Na deze training gaat het e-CMR proces ‘live’ en is de goederenuitgifte en verdere afhandeling operationeel. Tijdens deze go live is er begeleiding van Collect + Go via online coaching sessies. In de eerste week van toepassing op de werkvloer worden 5 online coaching sessies van 30 minuten gepland. Tijdens deze sessies wordt doorgenomen hoe de implementatie verloopt en waar nog bijsturing nodig is.

Implementatie

Na het doorlopen van de Train-the-Trainer training staan alle seinen op groen om de nieuwe werkwijze toe te passen met ketenpartijen. Accountmanagers, planners en customer service medewerkers zijn getraind om e-CMR te activeren in de samenwerking tussen verlader en transporteur.