loader image

16 bedrijven starten met e-CMR in container logistiek

Container stack

e-CMR in container logistiek

Na de kick-off op 27 juni 2024 bij Rotterdam Shortsea Terminal zijn we aan de slag gegaan om partijen verder te betrekken. Dat resulteerde in 16 aanmeldingen voor het Living Lab digitalisering e-CMR: zeven terminals, vier transporteurs en vijf verladers. Vijf bedrijven zijn inmiddels gestart met de implementatie van de digitale vrachtbrief.

In het Living lab werken technologiebedrijven, terminals, verladers en transporteurs nauw samen om logistieke en administratieve processen in de containerlogistiek op een vernieuwende manier te digitaliseren. Met papierloos, efficiënt en veilig multimodaal containervervoer als hoogste doel. 

Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende bedrijven:

Optimodal Nederland
Kraaijeveld Groente en Fruit
Container Terminal Doesburg
BTT | Multimodal Container Solutions
Vos Logistics
Boekestijn Transport
Markiezaat Container Terminal
Heuschen & Schrouff
Lamb Weston EMEA
Rotterdam Shortsea Terminals
Logistiek Centrum Gorinchem B.V.
Inland Terminals Group
Int. Transport Overbeek
Frigo Warehousing
Melkweg Fritom
Unidex Holland

In de komende maanden realiseren verschillende IT-partijen een digitaal ecosysteem voor containerlogistiek. Dit vormt het fundament van de digitale oplossing. Hiermee kunnen de bedrijven veilig data met elkaar uitwisselen. Hierdoor kan er straks op container niveau data uitwisseling plaatsvinden waarmee verschillende e-CMR providers de ondertekening van de digitale vrachtbrief op basis van gate in/out events afhandelen. E-CMR is dus de eerste daadwerkelijke logistieke toepassing in dit digitale ecosysteem.

Innotractor, Secure Logistics en Collect + Go hadden onlangs verschillende inhoudelijke sessies om tot de ontwikkeling van een eerste opzet te komen. In de komende weken wordt het ontwerp van het digitale ecosysteem afgerond en kan de technische inrichting beginnen. Parallel hieraan kunnen deelnemers de e-CMR implementatie al starten samen met hun e-CMR provider. Eind dit jaar wordt de e-CMR toepassing voor import in productie genomen en volgend jaar wordt de export stroom daaraan toegevoegd.

Open technologie model

Om een brede toepasbaarheid en adoptie in de containerlogistiek te faciliteren en borgen is er ook afstemming gezocht met Portbase, deepsea terminals en andere e-CMR aanbieders. Portbase kan binnen dit Living Lab een rol spelen om de e-CMR dataset beschikbaar te maken aan ketenpartners. Dit wordt nu verder verkend. Ook lopen er gesprekken met deepsea terminals om hun gate out/in processen te integreren, zodat transporteurs uiteindelijk op een uniforme manier kunnen werken in de Rotterdamse haven. Daarnaast zijn e-CMR aanbieders Cargoledger en Beurtvaartadres/Transfollow bereid gevonden om ook deel te nemen in dit initiatief. 

De Basis Data Infrastructuur (BDI) helpt om veilige data uitwisselen tussen de ketenpartners te faciliteren binnen een open technologie model: een digitaal ecosysteem containerlogistiek dus! De digitale vrachtbrief (of e-CMR) is de eerste toepassing. Naar verwachting volgen er meer, denk aan orderboeking, CO2 footprint en supply chain visibility.

Voucher regeling

Wil je ook met e-CMR aan de slag en heb je container stromen? Meld je dan aan voor de voucherregeling! Je krijgt dan tot 10.000 euro subsidie. Meer informatie over deze regeling vindt je op deze website. Boek een online meeting als je meer over dit initiatief  en de voucher regeling wilt weten. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *