loader image

IAA – Autonoom rijden, EV en connectiviteit

Autonoom rijden, EV en connectiviteit

Dat waren de kernwoorden thema’s op de IAA, een van de grootste Europese beurzen voor truck- en onderdelenfabrikanten. Afgelopen week was ik een aantal dagen in Hannover. Van oudsher is dit een beurs voor stoere mannen en hun machines. Dit jaar lag de nadruk op duurzaamheid, autonoom rijden en connectiviteit. Testritten in elektrische trucks, laadoplossingen van aanbieders, the works. Als boerenzoon opgegroeid op een akkerbouwbedrijf sprong voor mij de autonome trekker van Krone eruit. Hij zag er gek uit. Geen cabine, geen stuur. Maar toen viel het kwartje: de akker is de ideale omgeving voor autonoom rijden. Geen verkeer, ploegen of maaien in een kaarsrechte lijn.

Minister Habeck, minister van economische zaken en klimaat, kwam met een grote persdelegatie naar de stand van Krone om daar te delen dat Duitsland koploper is op autonoom rijden. Hij noemde twee van onze partners, Krone en ZF, als industrieleiders op dit vlak.

Bij ons staat autonoom rijden ook al een tijdje op de agenda. We werken al aan het digitaliseren van goederenoverdracht waar geen mens meer aan te pas komt. Bij Lamb Weston gaan de frites meteen van de kettingbaan de oplegger in. Bij container terminals is er niemand om af te tekenen en krijgt de chauffeur een interchange mee uit een zuil.

Dat zijn voor ons interessante procespunten om e-CMR afhandeling aan te koppelen, zodat de administratie geregeld is bij uitgifte. Zonder dat chauffeurs daar iets voor hoeven te doen. Dat past helemaal bij ons adagium ‘Chauffeurs en administratie is geen gelukkige combi’.

Deze kennis delen we ook met truck fabrikanten. PACCAR lanceerde op de IAA hun nieuwe marktplaats en app store PACCAR Connect. Zij zijn nu de eerste truckfabrikant die af fabriek een connectiviteitsplatform biedt waarbij chauffeurs ook buiten de auto op een geïntegreerde tablet kunnen werken. Deze synchroniseert met de vaste unit in de auto. Transport managers kunnen via een MDM apps van hun keuze pushen naar de chauffeurs. De eerste verkoopcijfers zijn veelbelovend. Veel field tablets zijn inmiddels uitgeleverd bij de aanschaf van nieuwe trucks. Nieuwe en bestaande DAF trucks (tot bouwjaar 2015!) kunnen worden uitgerust met deze optie.  

Via onze eigen app en ons partnermodel komen we daarmee nog beter in de hand van de chauffeur. Wanneer een transporteur werkt met een eigen app of boordcomputer app van bijvoorbeeld ZF TransicsTISLBaseLogi-AppData2Track of Modality Truck App dan kunnen daarmee ook e-CMR’s worden afgehandeld binnen het door PACCAR Connect geboden platform. Nu alleen nog zorgen dat het proces ook robuust wordt op wisselende chauffeurs. Als Brabants bedrijf werken we graag mee aan de verdere doorontwikkeling van dit soort functionaliteiten. Wie weet kunnen we je er volgend jaar al meer over vertellen bij de Transport en Logistics in München of op de volgende IAA in Hannover. Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak via het contactformulier op onze site.