loader image

Klantcase AGC: gestroomlijnde afhandeling met e-CMR

e-CMR in bouwlogistiek

Gestroomlijnde afhandeling binnen een flexibel proces

AGC Glas, een divisie van de AGC Groep, is een van de toonaangevende glasfabrikanten in de bouwsector. Hun glazen panelen worden over de hele wereld gedistribueerd naar klanten. Het Europese logistieke proces is onlangs gedigitaliseerd met de e-CMR-oplossing van Collect + Go. Containervervoerder De Block uit Evergem speelde een belangrijke rol in deze digitale transitie.

De ambitie van AGC was om de dagelijkse activiteiten te stroomlijnen binnen een papierloos proces. Eén van hun klanten paste e-CMR al toe sinds 2019. Tijdens de Covid-pandemie bewees deze nieuwe manier van werken zijn waarde. Het was heel eenvoudig om over te schakelen naar een QR-code-aftekenproces waarbij sociale afstand werd toegepast. Voor het logistieke team van AGC was dit de eerste stap in de digitalisering van de logistieke operatie.

Voor Gauthier Bouchez, projectmanager AGC Glas, biedt het e-CMR-proces veel waarde voor het bedrijf: “Collect + Go levert flexibele scenario’s voor het omgaan met de e-CMR. Toen we het project startten, dachten we dat de goederen die uit ons SAP-systeem komen het startpunt zouden zijn voor e-CMR. Het proces bleek feitelijk te zijn begonnen bij vervoerder De Block. Zij hadden een wettelijke verplichting om voor het lege containertraject een papieren CMR af te geven. Met de flexibele scenario-afhandeling van Collect + Go konden we twee papieren CMR’s combineren tot één digitale e-CMR-stroom. Met dit realtime proces hebben we nu volledig inzicht in onze zendingen.”
 

Implementatie binnen 3 maanden


Deze nieuwe manier van werken is in de zomer door het implementatieteam opgeleverd. Bouchez: “Collect + Go werd geselecteerd via ons RFI/RFP-proces. Hun bewezen staat van dienst bij een van onze klanten en hun overheidscertificering en technische capaciteiten waren belangrijk in onze beoordeling. Het projectteam ging vlak voor de zomer van start. Half september zijn we live gegaan. De integratie met ons SAP-systeem gebeurde via een API-verbinding. De Block koos ervoor om hun plannings- en uitvoeringsproces parallel te integreren. Deze voorbereidingen hebben bij de go live hun waarde bewezen. Dit verliep vlot en voor de volle 100% voor containervervoer.”


Data beveiliging en compliance


Gegevensbeveiliging en naleving van de wetgeving waren, naast duurzaamheid, van cruciaal belang voor ons. Bouchez: “Wij leveren goederen in de Antwerpse haven. Eén van de specialisaties van Collect + Go is het koppelen van het e-CMR proces aan gate in/gate out processen. Ze integreren al met partners die extra veiligheid toevoegen aan het ophalen en afleveren van containers op de terminals. De e-CMR-accreditatie door de Benelux-overheden zorgt voor de benodigde juridische conformiteit. De ISO27001-certificering waarborgt ons op het gebied van gegevensbeveiliging”. 
 

Verdere uitrol


Omdat e-CMR belangrijke voordelen voor AGC Glass oplevert, zijn we vastbesloten om de oplossing verder uit te rollen naar onze andere grote vervoerders. Bouchez: “e-CMR is ook voor hen van waarde. Het elimineert een hoop rompslomp bij de dagelijkse werkzaamheden en biedt real-time zichtbaarheid. Onze volgende stap is om ook op de andere stromen toe te passen.”