loader image

e-CMR: de laatste status

e-CMR EU

e-CMR: de laatste status

e-CMR: laatste status wet- en regelgeving

Grensoverschrijdend digitaliseren in de EU is voor veel verladers en transporteurs een uitdaging. De wet- en regelgeving is in beweging, waarbij bedrijven te maken hebben met wereldwijde verdragsbepalingen (CMR) en Europese directieven (e-FTI). Op de achtergrond speelt GDPR en standaardisatie in data uitwisseling (interoperabiliteit).  In dit artikel vind je meer achtergronden over de laatste stand van zaken voor e-CMR. Ook bieden we een aantal handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Veranderende wet- en regelgeving biedt kansen

Grensoverschrijdende goederenverkeer gaat nog altijd gepaard met veel papier. 99% van de Europese goederenbewegingen wordt vergezeld van vrachtbrieven, pakbonnen, ADR documenten, accijns documenten en douane formulieren. Deze documenten worden meegegeven aan de chauffeur of in een koker gestopt. Iedere verlader heeft daarmee dus last van papierwerk in de operatie. 

Dit is eenvoudig te veranderen door de uitgiftedata te digitaliseren. Daarbij is er al meer mogelijk dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld al dat het mogelijk is om ADR goederen van Nederland naar Duitsland te vervoeren zonder papierwerk? En dat het niet nodig is om douane documenten bij je te hebben wanneer je een MRN nummer op de digitale vrachtbrief hebt staan? Handig in het kader van Brexit! Ook het AAD accijnsdocument kan daarin als e-AD mee. De kans die hiermee ontstaat is om chauffeurs één digitaal dossier mee te geven waarin alle relevante e-documenten beschikbaar zijn.  

Verhoog jouw data beveiliging met e-CMR: de digitale kluis voor onderweg

Om de overdracht van goederen goed te regelen tussen verladers en transporteurs heeft de Verenigde Naties in 1956 het CMR verdrag in het leven geroepen. 55 landen wereldwijd doen mee aan dit verdrag. Van deze 55 landen staan 36 landen het gebruik van de elektronische vrachtbrief of e-CMR toe. Deze landen hebben het e-CMR protocol laten ratificeren door hun parlement. Het aantal landen dat ratificeert groeit daarbij snel, met name in de EU. In 2019 hebben Polen, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Finland het e-CMR protocol geratificeerd. In 2020 kleurden Scandinavië en Oost-Europa verder groen door toetreding van Noorwegen, Zweden en Oekraïne. Duitsland, de belangrijkste logistieke speler binnen de EU, volgde in 2021. In Zuid-Europa kwamen Griekenland en Italië erbij in 2023 en 2024. De verwachting is dat binnenkort ook Oostenrijk toetreedt. De concept wetgeving ligt al voor goedkeuring in het parlement daar. All systems green dus!   

Aangezien de huidige wet- en regelgeving de mogelijkheid biedt om e-CMR ook in transit verkeer toe te passen is de dekking voor e-CMR in werkelijkheid zelfs nog groter. Wanneer goederen in Nederland middels e-CMR worden uitgegeven, dan kan het vervoer van Nederland naar andere e-CMR landen zonder papier worden uitgevoerd. Er kan dus papierloos door Oostenrijk gereden worden van Nederland naar Roemenië of Slovenië. Op basis van dit gegeven kan dus gesteld worden dat bijna alle EU beroepsgoederenverkeer over de weg zonder papier plaats kan vinden! 

Hieronder zie je een overzicht van de landen in en rondom de EU waar je met e-CMR kunt werken.

Figuur 1:  Landen waarin e-CMR kan worden toegepast (Q3 2020)

Goederenoverdracht wordt een transactie op persoonsniveau

Een belangrijk punt in het e-CMR protocol is dat de lat hoger gelegd wordt op het gebied van beveiliging van data. In het digitale proces is er de verplichting om iedere goederenoverdracht terug te kunnen herleiden tot de natuurlijke persoon. In de praktijk betekent dit dat de toepassing van authenticatie processen op orde moeten zijn, bijvoorbeeld via een geavanceerde handtekening. Dit biedt kansen om op een makkelijke manier beveiligd data uit te geven.     

e-CMR biedt daarbij de kans om op een uniforme, gestandaardiseerde en beveiligde manier data uit te geven. Uniform doordat de 25 datavelden voor iedereen hetzelfde zijn, gestandaardiseerd omdat e-CMR providers aan dezelfde voorwaarden van het e-CMR protocol moeten voldoen en beveiligd omdat er authenticatie op persoonsniveau plaats moet vinden. 

De wet- en regelgeving helpt dus om data uniform, gestandaardiseerd en veilig uit te geven.

e-CMR providers bieden robuuste oplossingen

Een aantal technologie bedrijven hebben in de afgelopen jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van goede e-CMR systemen. De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden hebben begin 2018 één digitale markt gecreëerd voor e-CMR. E-CMR providers registreerden daarbij hun software oplossingen. Deze oplossingen werden gecertificeerd voor het e-CMR protocol door deze nationale overheden. Daarmee stelt de Benelux markt de hoogste eisen aan e-CMR oplossingen. Het interessante is dat deze manier van reguleren en certificeren navolging vindt in de uitwerking van e-FTI (waarover in een later artikel meer). Je zou daarmee kunnen stellen dat de Benelux markt voorop loopt in digitalisering.

Inmiddels groeit het aantal e-CMR transacties in de Benelux markt met dubbele cijfers. Partijen zoals Collect + Go, Pionira en TransFollow hebben zich gespecialiseerd in datasharing voor e-CMR.       

Aan de slag: ketenafstemming en gewoon doen!

Niets staat digitalisering dus in de weg. De technologie is er en de wet- en regelgeving zit mee. Eigenlijk blijft er daarmee nog maar één barrière over: ketenafhankelijkheid. Wanneer de verlader op de transporteur wacht en andersom, dan blijft de manier van werken bij het oude. Op het moment dat een innovatieve logistiek manager of transport manager deze status quo doorbreekt en de regie neemt om zijn operatie te veranderen, dan komt de digitalisering op gang. Uiteindelijk is dit een kwestie van doen. Wij maken inmiddels mee dat we hele ketens binnen een aantal maanden gedigitaliseerd hebben. Digitaal werken is daarin een kwestie van afstemmen. Benader e-CMR dus niet als een groot project, maar als een set van acties. Definieer een aantal actiepunten met de ketenpartijen en ga aan de slag.

Typische implementatie vraagstukken

En zoals altijd bij dit soort verandering krijg je te maken met een aantal praktische vragen. Voorbeelden:

Waar moet ik beginnen? Stel een klein projectteam samen met iemand vanuit de business, iemand vanuit IT en jouw e-CMR partij. Definieer de eerste scenario’s waarop je toe wilt passen. 

Hoe krijg ik IT hierin mee? Vanuit IT of de leverancier van het TMS of ERP pakket is ondersteuning nodig om de e-CMR dataset klaar te zetten. Dit moet op een veilige manier. Collect + Go heeft hier ruime ervaring mee. Verschillende klanten gingen je voor. Kijk maar eens op deze pagina. Onder het kopje Aan de slag – beschikbare integraties vind je een overzicht van de ERP, planpakketten en boordcomputer oplossingen waar we mee integreren.

Wat moet ik doen als mijn klant met papier wil blijven werken en ik digitaal ga? Ook dan kun je vaak wel van start. Toepassing van AI technologie biedt dan uitkomst. 

In het volgende artikel gaan we verder in op e-FTI. Wil je een alert als we hierover publiceren? Meld je dan aan via het formulier hieronder.

Blijf op de hoogte van onze nieuwe innovaties